Четвер, 25.04.2024, 11:28
Вітаю Вас Гість | RSS

Методична робота
Відомі хіміки
...
ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО..

Атоми, з яких складається людина, синтезовані у зірках

Щосекунди над поверхнею Землі розряджується 100 блискавок

Температура в стовбурі блискавки сягає до 20 000С, при цьому азот реагує з киснем, що призводить до утворення близько 2 млн тонн нітратної кислоти щоденно (або 700 млн тонн на рік)

Світове виробництво нітратної кислоти складає близько 30 млн тонн на рік
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Листопад » 17 » Цікаві факти про залізо

23:16
Цікаві факти про залізо

Залізо (позначається хімічним символом Fe, вимовляється по-латині як ferrum) - це сріблясто-білий метал. Залізо без домішок інших елементів м'яке, гнучке і пластичне (його можна витягати в тонкий дріт).

При кімнатній температурі залізо легко намагнічується. Однак його важко намагнітити в нагрітому вигляді. Магнітні властивості заліза зникають при температурі близько + 800 ° С.

У чистому природному стані залізо зустрічається лише в небагатьох місцях на Землі наприклад на заході Гренландії. Чисте залізо іноді знаходять в метеоритах. Набагато частіше залізо зустрічається у вигляді хімічних сполук. Залізо витягують з руд, що містять такі мінерали, як гематит, гетит, магнетит, сидерит і пірит.

Залізо також є однією зі складових гемоглобіну, складного білка, присутнього в червоних кров'яних тільцях - еритроцитах. Еритроцити переносять кисень і вуглекислий газ в людському тілі. Залізо легко вступає в хімічні реакції. Воно, наприклад, реагує з галогенами (фтором, хлором, бромом, йодом), з сіркою, фосфором і вуглецем.

Залізо розчинне в більшості розбавлених кислот. Воно може горіти в присутності кисню. При цьому чисте залізо використовується для виробництва оцинкованого листового прокату і електромагнітів.

У медицині залізовмісні препарати призначають хворим на анемію (при дуже низькому вмісті еритроцитів у крові). При контакті з вологим повітрям залізо окислюється до гідроксиду (Fe2O3 + Н20), червонувато-коричневої шаруватої речовини, яку також називають іржею.

Залізо можна кувати. Для цього його розжарюють до червоного, а потім багаторазово розплющують або здавлюють. Цей процес робить залізо більш міцним і зносостійким.

Сталь є ковким сплавом заліза (основа) з вуглецем (при вмісті вуглецю 0,1 -1,5%). У стали такі ж хімічні властивості, як і у заліза. Для покращення механічних властивостей сталь зазвичай піддають загартуванню. Для цього її спочатку нагрівають до червоного, а потім опускають в холодну рідину. Це додає сталі велику твердість (загартована сталь). Сталь використовується як конструкційний матеріал, у виробництві інструментів, зброї. Існують спеціальні сорти сталі з особливими властивостями (нержавіюча, жароміцна).

Чавун - це сплав заліза (основа) з вуглецем (2-5%). З-за підвищеного вмісту вуглецю чавун, як правило, крихкий. В меншій кількості чавун містить сторонні домішки - кремній, сірку, фосфор і марганець. З чавуну можна відливати різні вироби, такі як, наприклад, сковорідки або решітки огорож. Чавун використовується при виплавці сталі.

Джерело: http://i-fakt.ru

Категорія: Цікаво знати | Переглядів: 1603 | Додав: school | Теги: Цікаві факти про залізо | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Батькам
...

Відеоканал
ВІДЕОУРОКИ З ХІМІЇ
Відеодосліди
Дистанційна освіта






Корисні посилання
Кнопка сайту
Я буду вам вдячний, якщо ви розмістите кнопку сайту у себе на сайті.

Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Друзі сайту

Дякую, що завітали на мій сайт
Юридична адреса: 64683, с.Садове, вул.миру,8 Лозівський р-н, Харківська обл.;
Е-mail: jarosh_ryslan@ukr.net
ruslan.jarosh@yandex.ua
2024рік



Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz